Arrangemang

Beskrivningar av sjöar och vattendrag

Braxen
Lake

Mal
Teknik & metoder
Ismete
Id

Sarv

Att börja meta Karp - Av nybörjare för nybörjare

  • 20 Nov, 2007

Karpmete är något alldeles extra, något alldeles speciellt. Många som inte har provat kan kalla det för slöfiske eller något ännu värre. Det jag har att säga emot är väl att man inte bör uttala sig om något man inte provat på. Det är något speciellt harmoniskt med karpmete, man sitter där i lugn och ro och vet att det när som helst kan smälla på en av sjöns stridsvilliga hemlighetsfulla individer. Under tiden man sitter där får man extra tid att fundera över fiskens beteende, hur man fiskar och så vidare. Blankar man gäller det att försöka komma på vad man gjorde för fel, slumpen ska inte avgöra om man får fisk. Man lär sig även dra nytta av de minsta detaljerna för att öka sina fångstchanser. Det är så mycket som spelar in: allt ifrån bete, plats, riggar till temperatur och väder. Karpmete är så mycket mer än att bara sitta och titta på spöna en vacker kväll och det är väl det jag ville få ur. I texten följer en mängd tips för dig som vill börja meta karp eller precis börjat.

En av hakarna med karpmete är att man behöver en hel del prylar, jag nämner här de allra vikigaste, såväl självklara grejer som saker en nybörjare kanske inte alltid tänker på. Först och främst rekommenderar jag alla att köpa bra prylar direkt, om ni inte vet hur det kommer att kännas med karpmete så försök att åka med någon annan du känner och fiska så du kan prova på det lite, eventuellt låna grejer. Fråga även folk i din närhet eller på internet efter hjälp med vilka prylar du ska välja, här på Svensktmete finns det till exempel gott om folk som gärna hjälper dig, använd forumet.

Karpspön är en självklar satsning om man ska börja meta karp till dem bör du ha några tåliga och rejäla rullar. Spön med 2.75 punds testkurva funkar bra i de allra flesta vatten i Sverige och rullar med Baitrunner underlättar men är absolut inget måste. Det finns mycket prisvärda grejer på marknaden, speciellt spön så läs recensioner och fråga folk som vet, det är det vi är till för. Att komma på vilka krav och förväntningar man har på spöna är bra. Då vet du vad du vill ha och inte vill ha.

En bra håv är ett måste och tänk på att den utan problem ska kunna rymma den största möjliga fisken som du fångar. Satsa därför på en stor håv och tänk på att bara för att hemmavattnet kanske inte har jättekarpar så kommer du säkert fiska i vatten som hyser större fisk någon gång senare i din karriär. En väldigt viktig sak är att håven ska vara skonsam mot fisken, tänk på det så att inga onödiga fiskskador uppstår så att vi kan vårda vårat fiske för framtiden!

En avkrokningsmatta är lika viktig som vilken annan del av din utrustning som helst. Till och med viktigast! Den används för att lägga fisk på under avkrokning och vid fotografering. Köp en stor matta och gärna en som man kan fälla ihop om fisken på något sätt så att den inte hoppar ut och får onödiga skador. Se också till att den precis som håven funkar bra till stor fisk.


Att ha något skonsamt att väga fisken i är lika viktigt som mattan, vad hjälper en bra matta om fisken skadas i vågnätet. Det finns många bra alternativ till slingers kolla i närmsta affär eller fråga runt lite. Det brukar inte vara så svårt att hitta något bra! Det allra säkraste alternativet är en sling i något nylonmaterial som kan stängas på sidorna med en dragkedja. Flera olika tillverkare har dessa.

En säck används för att förvara en fisk i medan du väntar på bättre fototillfälle, fotograf, vittnen till vägning något i den stilen. Skaffa en stor och skonsam säck som är enkelt att försluta och med ett ganska långt snöre så att du kan säcka fisken så djupt som möjligt. Själv föredrar jag säck med dragkedja som du kan haka fast i ena änden, då vet man att fisken ligger kvar! Tänk också på att inte ha mer än en fisk per säck. Det kan därför vara bra att ha mer än en säck.

Något att ställa spöna på är ju självklart vid karpmete. De vanligaste alternativen är rod pod och banksticks. En rod pod är en ställning med ben som går utmärkt att ställa på hårda underlag. Du kan också köra med två banksticks till varje spö, en fram och en bak. Fördelen med detta är att man kan sprida ut spöna mer, nackdelen är att det blir många stickor att få ner i marken vilket blir problem om det är hårt underlag. Buzzer bars är en bom du sätter på en bankstick så att du kan ha till exempel tre spön på varje istället för ett. Jag själv kör övervägande med Buzzer bars på banksticks för att jag tycker att det är ett bra alternativ om man vill att spöna ska stå stabilt utan att behöva köpa en dyr pod.

Larm är inget du klarar dig utan om du ska bedriva långvarigt och seriöst fiske efter karp och det finns ett helt vimmel av olika tillverkare, kvalitéer och modeller. Mitt tips är att satsa på säkra alternativ och köpa larm som många andra varit nöjda med, läs recensioner eller fråga så hittar du garanterat något som passar. Fox och Delkim är två tillverkare som länge tillverkat utmärkta larm.

Du bör också ha någon form av indikator som sitter på linan (mellan larm och klykor) som tynger linan neråt ifall en fisk går inåt och ger slaklina. De vanligaste indikatorerna är Hangers och Swingers. Skillnaden är att hanger är som en tyngd hängandes i en kedja eller snöre som tynger linan neråt. Swinger är en svingande variant som inte tynger på linan lika mycket. I stället för en kedja har den en metallpinne där indikatorhuvudet är fäst. En del använder sig även av springers, de ger den mest spända linan. Precis som namnet avslöjar är det en slags fjäder som man spänner upp linan mot. Det finns många bra och billiga indikatorer samtidigt som de finns de som kostar mer. Kolla bara så att du får lagom vikt, 25g på hangers funkar bra till det mesta fisket, men man kan använda tyngder ända upp till sänket vikt som man använder.

En spöbag är väldigt smidig om man ska ta med sig mycket grejer och vill ha bra ordning på dem. Vanligtvis får man plats med 3 tacklade och 3 otacklade spön i dessa och exempel på saker man kan ha i ytterfacken är många. För att ta några: Banksticks, pod och håv. Holdall kanske inte känns som det allra viktigaste men jag kan garantera att det är skönt att kunna bära allt det där i ett paket och att kunna ha spöna upptacklade samtidigt som de är skyddade och inte tar skada lika lätt i till exempel bilen.

Någon form av stol är också ganska så viktigt att ha. Du kommer att sitta många timmar i den och filosofera i väntan på hugg. Så köp gärna en bekväm stol, det kommer du märka att du behöver med tiden annars. Säng är väl lite frivilligt men om man sover vid nattpass vilket är väldigt vanligt så är det betydligt bekvämare att sova i sängen så är du beredd att lägga en liten peng så kommer du få det betydligt skönare nattetid.

Riggtillbehör så som tub, leadcore, sänken, lekanden, krokar osv finns det hur mycket som helst av! Alla möjliga kvalitéer och prisklasser. Här gäller oftast regeln att man får vad man betalar för. Betalar man extra får man ofta bättre kvalitet och kvalitet är i detta läge alltid bättre än kvantitet. Sen brukar jag tänka som så att man vill ju alltid maximera sina chanser till hugg. Och det blir lättare att fiska bättre om man kör med mer tillförlitligt tafsmaterial eller tub till exempel eftersom ett dåligt val eller en dålig kombination annars kan sabba hela betespresentationen och det är ju ingen direkt höjdare. Prova att släpp riggarna i vattnet och se så att de lägger sig som du har tänkt dig. Det är ingen direkt höjdare att fiska med något en natt, upptäcka att man inte får något och sen se att allt ligger som en sophög på botten. En bra regel när det gäller tafsar är att de ska vara enkla. Desto mer som kan orsaka problem desto mer kommer orsaka problem.

Det finns drösvis med beten och det är svårt att veta vad man ska välja för något när man är ny. Dominerande bete är som vi alla vet "boilies". Dessa har främst nått denna framgång för att de har så hög hållbarhet och för att mindre fisk inte har lika lätt att ta dem. Vilket bete ska man då fiska med och vilken tillverkare? Detta har helt att göra med personlig smak och alla tycker olika. Man fiskar helt enkelt med det man tror på. Till att börja med kan ju tipset vara att prata med andra som fiskat i det vattnet du ska fiska och fråga dem vad de har fått fisk på och vad de inte har fått fisk på. Om man ska fiska med pop-ups, bottenbete eller snowman (kombination med flytande överst som ställer sig på botten) är också något som brukar variera mellan olika fiskare men också mellan olika vatten. Jag skulle nog prova lite olika när jag kom till ett nytt vatten men jag tror mer på bottenbeten och snowmans än vad jag tror på pop-ups. Med detta sagt borde man väl också avslöja att det finns många andra effektiva beten till Karp, problemet med dessa är då ofta att annan fisk hinner före karpen. Exempel på andra bra beten är majs, mask & bröd. Lite olika partikelbeten kan däremot också vara populärt bland vissa fiskare. Exempel på populära partikelbeten är tigernuts, kikärtor och fodermajs. Man kan skriva ett helt kapitel bara om boilies och andra beten, men en bra regel är att man får vad man betalar för. Innan man testar partikelbeten första gången så se till att tillreda dem ordentligt innan. En blötläggning på 24 timmar och efterföljande kokning i 30 minuter eliminerar risken att fisk skadas av dem. Det finns en artikel om just partikelbeten här på sidan med.

När det gäller vart du ska fiska så ta en promenad runt sjön och kolla vart det ser ut som att karpen trivs och framförallt vart du ser fisk. En plats där man på grund av bråte och växtlighet i vattnet kanske inte har så stor chans att landa en fisk som hugger bör man undvika. Sen får man också tänka som så att det är inte alltid man ska ha det hur bekvämt som helst för det kostar att ligga på topp. Vill man ha en jättebekväm kväll och tycker att det är viktigare än att fånga mycket fisk är det ens eget val. Men att fiska där det är störst chans att få hugget och landa fisken är en bra regel oavsett hur det ser ut på land. Jag rekommenderar att du lodar lite med ett sänke eller liknande på platsen du ska fiska av så att du kan hitta eventuella hotspots, grund och ställen med hård botten. Det är även bra att hitta växtlighet på botten så att man inte kastar ut sitt bete rakt i en hög med gräs för då får karpen svårare för att hitta betet. Fråga även folk med erfarenhet av vattnet: vart de brukar fiska och vad de har för tips gällande passande riggar och beten.

När det kommer till att välja under vilken tid man ska fiska så är av mina erfarenheter natten och morgonen de bästa tiderna men även kvällen brukar vara en het period. Att lägga dagspass det första man gör när man är nybörjare är något som inte resulterar i hugg speciellt ofta. Så för att maximera chanser om hugg så är att fiska kväll-natt-morgon att rekommendera. Sen är det självklart inget minus att fiska på dagen innan och efter också, speciellt dagen innan då man kan ha grejerna utlagda en bra bit i förväg. Som du säkert redan vet så sover många under natten när de metar karp och väcks sedan av nappalarmen när det blir hugg. Detta är ett bekvämt sätt att bedriva fisket och det ser jag inget fel med, men det är viktigt att hålla ögonen och öronen öppna, hela tiden leta efter tecken på fisk som är aktiv, äter eller rör på sig. Detta vägleder dig till att lyckas ännu bättre med ditt fiske.

Mäskning är något som i hög grad påverkar fisket. Det är mäskandet som kan skilja ett lyckat pass från ett blankpass. Det gäller att på ett bra sätt locka så mycket fisk (karp) till mäskplatsen utan att övermäska. Det här kan vara ganska så svårt att beräkna i början och varierar väldigt mycket mellan olika vatten och förhållanden. Exempel på saker som kan påverka är tillgång till naturlig föda, hur mycket karp det finns samt hur mycket konkurrerande arter så som braxen och sutare. Inte minst vädret och temperaturen i både luften och vattnet är viktig. Det finns mycket olika alternativ när man ska mäska. Olika partikelbeten kan till exempel vara väldigt billiga att mäska med när man köper dem i stora säckar medan det blir betydligt dyrare att mäska med färdiggjorda boilies. Många väljer en kombination av partikelbeten och boilies för att kunna få dit mycket fisk och sen ha lite större beten som karparna förhoppningsvis får ha för sig själva. Det man måste tänka på när man mäskar med partikelbeten är att dessa ska blötläggas och kokas. Många använder också olika mäskblandningar av grundmäsk som man kan blanda i allt möjligt i: majs, mask, krossade boilies - you name it. I vissa vatten funkar det bra att börja mäska precis när man kommit till platsen och ska fiska medan andra vatten kräver flera veckors förmäskning. Själv brukar jag börja mäska några dagar innan fiske och underhållsmäska lite under fisket.

När det gäller att tackla upp spön och göra riggar så brukar jag se till att allt är klart dagen innan. Jag brukar kolla vilka beten jag har tänkt fiska med och se till att det finns fräscha riggar anpassade för den storleken bete som jag ska använda. Sen brukar jag även tackla alla spön dagen innan och förbereda så mycket som möjligt helt enkelt så att det i stort sätt bara är att kasta i så fort man kommer till fiskeplatsen. Det finns inget värre än att ha allt att göra när man väl kommer fram och inte ha grejerna ute förrän sent, efter alla dessa förberedelser med förmäskning och liknande - Eller hur?

Försök vara på plats i så god tid som möjligt och avnjut atmosfären efter att alla prylar är i ordning. Håll ögonen öppna efter fisk och fundera på om spöna fiskas där de borde. Flytta aldrig på ett spö om du tror på det! Bara för att en fisk visas på ett ställe behöver den inte hålla till där hela tiden, men ofta kan det ge ett extra hugg om ett spö placeras där en fisk visat sig. Var noga med detaljer så som att ha håv, matta, tång, sling, säck och så vidare utplacerat på ett lämpligt sätt och inte utspritt så att du kan behandla fisken så varsamt som möjligt samt minimera tiden på land. Det tjänar vi alla på i längden. En annan grej som man kan behöva tänka på när man är nybörjare är att kolla så larmen verkligen är på, det är lätt att glömma dem i början och det är ju inte direkt någon hit.

När du har fiskat färdigt tycker jag att man ska utvärdera sitt fiske. Fundera på vad du har lärt dig och vad som har hänt, vad du kunde ha gjort bättre och vad du gjort bra. Fick du fisk så kom ihåg vart och när den högg, anteckna det gärna. Sånt är kul att kolla på i efterhand eller om några år. Fick du inget så försök att komma på en vettig anledning till varför du inte fick fisk helt enkelt. Fundera på vad du gjorde fel och vad du kan förbättra. Helt enkelt vad du ska göra annorlunda nästa gång för att öka chansen att få fisk.

Tanken med denna artikel var att ge nybörjare de tipsen jag själv skulle ha önskat att få när jag precis började med karpfiske.